約莫 20 年人的對智慧手機與個資的預言~

Mar 31 2018

2007 年,蘋果電腦向我們介紹了一款,(再次)影響了整個世界的產品:iPhone。 它原來只是一隻有著觸控螢幕、App Store 以及日後變出來的成千上萬的 apps 的“手機“。 它的出現,的確大大改變了整個世界,但這一篇的重點不是它 ;p

但是就在距今差不多 20 年前,有一位先生就已經在一本雜誌上頭,預言了智慧手機的出現。 更驚人的是,他還預言了它的大小、功能甚至是硬體規格。

I’ve got a cell phone, a pocket organizer, a beeper, a calculator, a digital camera, a pocket tape recorder, a music player and somewhere around here, I used to have a color television, … It will be a box less than an inch thick and smaller than a deck of cards.

最讓我感到不可思議的是,在他那麼短短只有一頁的篇幅裏頭,用以下面這麼一段來收尾:

I call this device a Personal Information Telecommunications Agent, or Pita for short. The acronym also can stand for Pain In The Ass, which it is equally likely to be, because having all that connectivity is going to destroy what’s left of everyone’s privacy.”

他直接預言了未來的人類將會因為這麼一隻小小的智慧手機而失去個人隱私, 而這個世界也的確就是這麼進行著! 看看最近 Cambridge Analytica 讓 Facebook 被搞得多麼的灰頭土臉的, 不正是個資問題嗎!

這位專欄作家同時也是一位科幻小說家, 雨果獎及星雲獎同時得獎者之一我的火星小孩這部電影就是根據他的小說翻拍的。 喔,對了!他還擔任過 Star Trek 其中一集的編劇過。 他叫 David Gerrold

comments powered by Disqus